Svjetski dan matematike iz pera naše učiteljice Anice

U srijedu, 3. ožujka 2021.,  zajedno smo , moji šestaši i ja,  obilježili  Svjetski dan matematike. Primijenili smo gradivo naučeno iz matematike, prikazivanje i analiza podataka. Na početku sata učenicima sam  dala upute za rad i rasporedila ih  u skupine po 4-5 učenika. Svaka je skupina  dobila drugačiji zadatak: boja očiju, boja kose, najdraži pjevač/pjevačica, omiljeno voće, omiljeni sport. Prvo smo napravili anketu, zatim smo prikupljene podatke prikazali pomoću tablice te smo nacrtali stupčasti i linijski dijagram. Sve smo  stavili na velike plakate koji sada krase našu učionicu. Nakon toga smo se počastili keksima i čokoladicama te smo i na taj način proslavili ovaj dan.
Radeći na projektu, bolje smo se upoznali. I da bi sve bilo lijepo i uredno prezentirano,  učenici su morali  zajedno raditi i potruditi se da njihovi radovi pokažu kako je matematika i lijepa i zanimljiva,  a vrlo često i šarena, ali ono što je najvažnije, matematika je svuda oko nas i potrebna nam je u svakodnevnim aktivnostima.
Učenici vole praktične zadatke i rado sudjeluju u ovakvom obliku nastave jer je to motivirajući način rada koji zahtijeva uključenost svih učenika na vrlo kreativan način, tako da s nestrpljenjem očekuju sljedeći projekt.

Anica Imrek, prof. matematike (učiteljica suradnica u Znalcu radoznalcu)

           

               

Kategorija: