Društvene mreže koje najčešće koriste učenici naše škole

Vidimo da lijepo reagirate na našu anketu pa smo odlučili napraviti kratak pregled povijesti omiljenih nam društvenih mreža.

Instagram

Jedna od omiljenijih mreža koju volimo koristiti je Instagram. To je  je američka društvena mreža koja najviše služi za   razmjenjivanje fotografija i videozapisa, a kreirali  su ga Mike Krieger i Kevin Systrom. Volimo Instagram jer nam omogućuje  prijenos medija koji se onda  mogu uređivati raznim filtrima. Objave se mogu dijeliti javno ili s unaprijed odobrenim sljedbenicima. Korisnici mogu pregledavati sadržaj drugih korisnika prema lokacijama i oznakama i pregledavati sadržaje u trendu, a također mogu lajkati fotografije i pratiti druge korisnike kako bi dodali njihov sadržaj u ‘’osobni feed’’. Instagram  ima opciju za razmjenu poruka i mogućnost uključivanja više slika i videozapisa u jedan post i značajku ‘’priča’’ (eng. story). Neki od najpoznatijih na Instagramu su: Kylie Jenner, Kim Kardashian, The Rock, Leo Messi, Cristiano Ronaldo, Ariana Grande, Beyonce, Selena Gomez i Khloe Kardashian.

TikTok

Tik Tok je mreža usmjerena na video sadržaj. Kreirala ga je kineska tvrtka Byte Dance u ruju 2016. godine. Tik Tok sadrži niz kratkih videozapisa različitih žanrova, npr. šale, vratolomije, trikove, ples i zabavu, sve  u trajanju od 15 sekundi do tri minute. Postao je popularan diljem svijeta nakon spajanja s drugom kineskom uslugom društvenih medija, Musical.ly 2018.  godine. U listopadu 2020. Tik Tok je premašio više od 2 milijarde mobilnih preuzimanja diljem svijeta. Neki od najpoznatijih Tik Tokera su: Noah Beck, Addison Rae, Charli D’Amelio, njena sestra Dixie D’Amelio, Bella Poarch i Khaby Lame.

Snapchat

Snapchat je mobilna aplikacija za Android i iOS uređaje te je jedna od najpopularnijih i najbrže rastućih aplikacija. Snapchat su kreirali tadašnji stanfordski studenti Evan Spiegel, Bobby Murphy i Reggie Brown 2011. godine.  Jedinstven je po tome što su fotografije, videozapisi i poruke primatelju dostupni samo kratko vrijeme  nakon što ih je dobio. Fotografije i videozapise može se uređivati dodajući im filtere i efekte, tekstualne opise i crteže. ”Snapove” možemo poslati privatno određenim kontaktima ili na polujavni ”Story”, a također i na javni ”Story” zvan ”Our Story”. Na njemu možemo skupljati i ”vatrice” tako da dva međusobna prijatelja svaki dan pošalju barem jednu sliku/snap ili nekakav videozapis, a ako prođe više od 24 sata, a da niti jedan prijatelj ne pošalje sliku/snap ili videozapis,  “vatrice” se brišu. Također možemo vidjeti i ”Snapscore’, a to je broj slika/snapova ili videozapisa koje smo poslali ili primili. Od veljače 2018. godine, Snapchat broji 187 milijuna aktivnih korisnika.

Facebook

Facebook je internetska društvena mreža koju je 2004. izmislio Mark Zuckerberg, bivši harvardski student. U svojim početcima Facebook je bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu koji su ga koristili za međusobnu komunikaciju. Kasnije su se ovoj mreži priključila druga sveučilišta, srednje škole i velike tvrtke diljem svijeta. Danas ova aplikacija ima oko 2 milijarde aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanje fotografija, s više od 14 milijuna novih dodanih fotografija dnevno. Godine 2021. tvrtka Facebook Inc. mijenja ime u Meta.

Tena Šebalj