Influenceri su  popularni i među našim učenicima

Influencer ili utjecajnik je osoba koja svojim djelovanjem utječe na druge ljude. U virtualnom svijetu društvenih mreža ima puno influencera, onih pravih i onih lažnih. Većina je plaćena za reklamiranje različitih stvari; odjeće, kozmetike, hrane… Ima ih doista raznih, a saznajemo da se dijele na mikro (imaju od 5000  do 100000 pratitelja), mid  (od 100000 do 1 000 000 pratitelja) i makro (više od 1 000 000 pratitelja). Neki su od njih youtuberi,  tiktokeri, dok neki svoju karijeru grade na Instagramu, Twitteru, Snapchatu i Twitchu.

Kako su vrlo popularni i među učenicima naše škole, odlučili smo istražiti dvoje popularnijih, Marka Vuletića i Emu Luketin.

Marko Vuletić bavi se Youtubeom i marketingom na društvenim mrežama te na svom profilu na Instagramu promovira neke poznate marke, putuje po svijetu i taj sadržaj objavljuje na svojim profilima. Također snima svoje podkaste (digitalna datoteka koja sadrži audio ili video zapis), a koje objavljuje na Spotyfaju i Youtubeu. Ima 22 godine, a za Youtube  je počeo snimati u svojoj 18. godini. Na našim je platformama dosta poznat; na Instagramu ima 277 tisuća pratitelja, dok na Youtubeu ima 312 tisuća pratitelja.

Marko je popularan zbog sadržaja koji objavljuje na društvenim mrežama i puno ga ljudi u tome podržava, a to je i razlog što ga prati i voli većina novinarki Znalca radoznalca; jako nam se sviđa sadržaj koji snima, a to su uglavnom  putovanja po svijetu koje zatim objavljuje na svojim profilima. Činilo se zanimljivo naučiti nešto novo o nekim drugim zemljama.

Ema Luketin je infulencerica koja se bavi društvenim mrežama. Svoju je karijeru počela na Youtubeu, ali je tamo sve manje objavljivala pa se „prebacila” na Instagram gdje snima i objavljuje svoj svakodnevni život. Na svojem profilu također promovira sadržaje raznih marki. Ema je dosta poznata na našim prostorima i  ima 223 tisuće pratitelja na Instagramu. Svoju je karijeru počela sa 17 godina, a sada ima 20. Ema je postala poznata  kad je počela objavljivati sadržaj koji se  sviđao ljudima pa su je počeli pratiti. Mislim da je ona mlada cura koja nam je pokazala da se trud i rad isplati.

                                                                                                                                                                                                                                   Ana Markobašić i Marija Krajnović