Naši se osmaši pridružili obilježavanju Dana broja pi

 

Dana 16. ožujka,  u utorak,  obilježili smo Dan broja π koji se inače obilježava 14. ožujka, no  to je ove godine bila  nedjelja, pa smo ga obilježili čim smo se ponovo našli u školskim klupama.  

Na satu matematike  nastavnica Anica nam je prvo ispričala neke činjenice o broju pi pa smo tako saznali  da je  prva tri broja izračunao Arhimed po kojemu je drugi naziv za broj π Arhimedova konstanta, i da je  zadnji koji je koristio Arhimedovu metodu i koji je izračunao 35 decimala, Ludolph van Ceulen.

 

Saznali smo da se u nekim školama broj π obilježava  natjecanjem tko će  zapamtiti više  decimala broja π pa smo se i mi osmaši okušali u pamćenju decimala. Najbolje su  rezultate imale  Ena Uremović (8. b) koja je zapamtila 106  decimala, Antonela Mujan (8. b), koja je zapamtila 101 decimalu i Leona Neralić (8. a),  koja je zapamtila 51 decimalu.  Također smo  slušali pjesme  posvećene   broju π. Nakon toga smo rješavali kviz gdje smo saznali da je na Dan broja π rođen Albert Einstein, a umro Stephen Hawking. Poslije kviza smo dobili zadatak, a to je  nacrtati grad broja π tako da obojimo toliko kockica koliki je broj u broju π,  npr.,  ako je prvi broj broja π 3,  onda u prvom stupcu na papiru obojimo  tri kockice.

Smatramo da je  ovakav sat matematike bio vrlo zabavan i poučan, a mi smo saznali neke interesantne  činjenice o  broju pi te vidjeli da matematika ima i svoju  zabavnu stranu.

Larisa Jurić – Katunić

 

                       

     

 

Kategorija: