U suradnji s Općinom obilježen Međunarodni dan pismenosti

Dana 8. rujna, na Međunarodni dan pismenosti, učenici naše škole sudjelovali su u projektu koji je pokrenula naša Općina, a koji se  zove  Čitanjem po Bosutu.

 Cilj  ovoga projekta je povećanje socijalne uključenosti starijih osoba te djece i mladih kroz razvoj čitalačke pismenosti i razvoj čitalačkih kompetencija, kao i i svijesti o važnosti kulture i pismenosti. Trajanje projekta je šest mjeseci, a  aktivnosti koje će se projektom provesti su  čitateljski klubovi (za starije osobe te djecu i mlade) i natječaj za najbolju priču koji je već objavljen, a radovi se mogu slati do 1. listopada.

Susret se održao  na našoj dobro poznatoj turističkoj brodici  na kojoj su se sa zadovoljstvom okupili novinari, nastavnice, učenici iz osnovne i srednje škole, moderatorica programa i gospođa voditeljica koja nas je sve  pozdravila i  srdačno  primila. Tijekom vožnje prekrasnim Bosutom razgovaralo se o omiljenim  knjigama, zašto djeca vole ili ne vole čitati knjige i još mnogo toga.  Na brodici se moglo  počastiti sokom i grickalicama.  Učenici su zatim pročitali ulomke iz svojih najdražih knjiga, a tu su se našle i ljubavne pjesme te ulomci romana. Također su i nastavnice pročitale ulomke iz omiljenih knjiga. Rekle su da je uvijek bolje i korisnije  pročitati knjigu, a ne pronaći  kratak sadržaj na internetu jer se  tako ne može osjetiti miris knjige i zamišljati likove, razvijati rječnik i maštu.

Bilo je jako lijepo slušati druge dok čitaju i voziti se brodicom iz koje su se mogle vidjeti sve ljepote bosutskih obala. Na kraju je svatko izrekao svoje dojmove o ovom neobičnom susretu, a moderatorica susreta je podsjetila na natječaj za najbolji tekst  koji je raspisala Općina te izrazila nadu da će se i sudionici ovoga susreta svojim literarnim radovima odazvati pozivu.

Iris Smolčić

Kategorija: