Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige sedmaši i osmaši posjetili jednu od najljepših knjižnica u Europi


Dana 2. studenoga 2023. godine učenici sedmih i osmih razreda  posjetili su novu Gradsku knjižnicu  u Vinkovcima koja je nedavno proglašena jednom od najljepših u Europi. U prizemlju nas je dočekala jedna od voditeljica i ispričala nam neke zanimljivosti o knjižnici. Na primjer, u staroj se knjižnici, koja je izgorjela u Domovinskom ratu, nalazilo oko 75 tisuća knjiga. Podijelili smo se u tri grupe i svaka je grupa dobila svojeg voditelja.

Uputili smo se na prvi kat na kojem se nalazi Dječji odjel u kojem se odvijaju zanimljive radionice i pišu zadaće. Ima puno dječjih knjiga i lektira. Na drugoj strani Dječjeg odjela nalazi se igraonica gdje djelatnici knjižnice čuvaju djecu. Na drugom katu  nalazi se Odjel književnosti za odrasle u kojem je literatura za odrasle; romani, pjesme, drame. Na odjelu je uređeno i mjesto za odmaranje te čitanje knjiga. Jedna jako dobra stvar je to što se tu nalaze i  računala i knjige za slijepe i slabovidne osobe, audioknjige te pisač koji ispisuje tekst na brajici.

Na trećem katu nalazi se soba koja nam je bila jako zanimljiva, gaming room te Znanstveni odjel. U gaming roomu  možete provesti sat vremena, tu se nalaze dva playstationa s golemim ekranima. Znanstveni odjel je mjesto gdje ljudi posuđuju knjige koje govore o posebnim temama, tu se također nalazi prostor za učenje, a u tim se prostorima mora biti osobito tih da se ne ometa ostale. Meni je najdraži prostor odjel za mlade, tamo ne smije ulaziti nitko osim mladih koji se hoće odmoriti i razgovarati. Zadnje dvije prostorije su tajne, mogu se otključati samo ključem. Obje prostorije imaju zanimljive stare knjige i slike. Jedna od njih ima staru stolicu i stol gdje se događaju čudne stvari; ne bi se reklo da su ukleti, ali imaju svoje priče.

Nova knjižnica je vila, lijepa i zanimljiva zgrada koja mi se jako svidjela, kao i mojim prijateljima, te vjerujem da ćemo u budućnosti rado dolaziti i u njoj provoditi svoje vrijeme.

Gabriela Keser

   

   

     

Kategorija: