Dani posvećeni našem sumještaninu Josipu Klasniću

U petak 27.9.2019. g. u našoj je školi počelo obilježavanje Dana borbe protiv nasilja, a koje obuhvaća više događanja kojima se pokušava osvijestiti mlade o posljedicama svih vrsta nasilja na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.
Prvo je predavanje održala djelatnica MUP-a koja nam je govorila o nasilju, vrstama nasilja te o njegovim štetnim posljedicama. Povod ovom predavanju bila je smrt našeg sumještanina Josipa Klasnića koji je također bio žrtva vršnjačkog nasilja. Također smo saznali s koliko godina možemo ići u zatvor te do kada smijemo biti sami, a kada nam treba pratnja odraslih osoba.

U subotu 28. 9., također u okviru obilježavanja Dana borbe protiv nasilja, učenici županjske Gimnazije zajedno sa svojom profesoricom Katarinom Berać – Vuić održali su zanimljivu radionicu u kojoj su raznim dramskim situacijama prikazali različite vrste nasilja te kako te situacije mirno riješiti. Radionica je bila zanimljiva po tome što su mogli prisustvovati i gledatelji odnosno rađena je u formi forum – teatra. To je vrsta kazališta koje, osim umjetnosti, njeguje svojevrstan aktivizam odnosno društveno uplitanje u tijek događaja oko nas. Na taj se način pokušava malim koracima realizirati borba protiv nasilja. Projekt su osmislili tako da glume nasilje u kući i školi, i to u obliku „zamrznutih” scena te su kasnije odglumili kako to stvarno izgleda. Naše učenice Petra Šebalj i Nika Nestić su se javile na poziv voditeljice i svaka je pokazala kako se može mirnim putem i razgovorom može izbjeći nasilje. Scena je ostala ista, ali su promijenile tijek događaja. Kada je radionica završila, gimnazijalce smo pozdravili velikim pljeskom.
Očekivali smo da će se za sudjelovanje javiti i naš nadareni glumac Josip Jurković, sudionik državnog Lidrana, ali to se nije dogodilo.
Obilježavanje ovoga vrijednog projekta, Dana borbe protiv nasilja, završilo je u nedjelju tamburaškim koncertom koji je podržao velik broj naših sumještana.

Antonela Mujan i Tihana Pejak, 7.b

Kategorija: