Što to čitaju naši prvašići?

Dana 12.3.,  u petak,  posjetili smo 1. b razred u kojem se učiteljica Dajana posebno potrudila kako bi zainteresirala prvašiće za čitanje lektire, a to je učinila  na jedan vrlo  zanimljiv način.

Na početku sata  učiteljica  je svoje prvašiće  pozvala u  restoran Grimm koji je, naravno, dobio ime po braći Grimm, svjetski poznatim piscima bajki.  Pričali su o raznim bajkama, kao što su, npr. , Snjeguljica, Trnoružica, Vuk i sedam kozlića. Svi su učenici zatim dobili jelovnik prema kojem su  mogli naručiti svoju lektiru. Mogli su izabrati  između tri bajke; Snjeguljice, Trnoružice i Ivice i Marice. Uz bajku koju su odabrali dobili su i nešto za pojesti, nešto što je asociralo na tu bajku, kao, npr.,  jabuka za sve one koji su odabrali  Snjeguljicu. Svi su se veselili kada su vidjeli što su dobili, a sve to im je podijelila njihova učiteljica koja je odglumila konobaricu u restoranu Grimm. Razgovarali su o tome zašto su odabrali određenu bajku, a  odgovori su bili vrlo šaroliki i zanimljivi.

Zatim su dobili  upute o tome što će raditi sljedeća dva tjedna dok budu čitali lektiru, a zadatak je  izrada “lektire iz vrećice” prema kojoj će  na papir  nacrtati bajku koju su odabrali, na papirnatu vrećicu će zalijepiti naslovnicu te će u vrećicu ubaciti tri svari koje su povezane s tom bajkom koju su odabrali.

Na kraju nastave učenici su dobili račune na kojima je bio iznos koji moraju platiti za sve što su pojeli. To su platili papirnatim novčanicama koje su izrezali iz knjige. Atmosfera je bila jako  vesela, nastava je bila vrlo  zanimljiva, i vjerujemo da je učiteljica Dajana uspjela zainteresirati svoje prvašiće za čitanje lektire.  Naši će prvašići zasigurno ovaj sat lektire još dugo pamtiti.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Antonela Mujan
           
               
           
   

Kategorija: