Naše novinarke izvještavaju s probe  KUD -a

Dragi naši čitatelji, vaše novinarke sedmašice, Elena i Andreja, odlučile su pobliže vas upoznati s radom rokovačko – andrijaševačkog Kulturno – umjetničkoga društva (jer su i same članice) koje ponosno nosi ime poznatoga etnomuzikologa Slavka Jankovića.
Utorak je, 20 i 30 sati, okupljamo se na probi. Prvo se dobro napričamo čekajući da se svi članovi okupe. Penjemo se na pozornicu gdje nam voditeljica Josipa govori o nastupu koji uskoro slijedi, objašnjava što ćemo i kako plesati. Kada se dogovorimo i usuglasimo, počinje ples i pjesma, najljepši dio probe. Tada redamo kola i plesove; šokačko kolo, lopova, ćiru, hopa – cupa, skoči, kalendari.
Za vrijeme stanke odlazimo do naše voditeljice i raspitujemo se o povijesti našega KUD – a. Saznajemo da je naš KUD “Slavko Janković” Rokovci -Andrijaševci osnovan davne 1937. godine kao ogranak Seljačke sloge. Godine 1973. promijenio je ime u KUD “Slavko Janković u čast ovom velikom entomuzikologu iz ovih krajeva. Naše društvo njeguje izvorni folklor Rokovaca i Andrijaševaca. Već je dugi niz godina među prva tri društva na Folklornim večerima Vinkovačkih jeseni gdje se ocjenjuje ples, pjevanje i izvornost narodne nošnje. Zahvaljujemo voditeljici Josipi na vrijednim informacijama i vraćamo se probi.
Nakon što završimo s plesom i pjesmom, razgovaramo o nastupima, počastimo se sokom i keksima, smijemo se i šalimo, i proba uskoro završava.
Iako su vaše novinarke tek nekoliko tjedana u “velikom” KUD-u (postoji i “mali”, dječji KUD), već smo dva puta nastupale na Vinkovačkim jesenima. Bilo je jako zanimljivo spremati se u drugačiju nošnju i imati drugačiju frizuru. Istina, bilo je malo naporno ustajati vrlo rano i biti u nošnji nekoliko sati jer se ona sastoji od četiri rubine (suknje), oplečića, bluze, dukata, tkanice i pregača. Ali isplati se sva muka jer kada dođeš na pozornicu, obuzme te neki čudan osjećaj, misliš da ćeš poletjeti od sreće jer drugima pokazuješ svoje običaje na koje si ponosan. I sretan si jer si netko tko će ih dalje prenositi, sljedećim generacijama, da se nikad ne zaborave.

Andreja Komarec i Elena Nestić

         

         

Kategorija: