Poznati pisci stigli na završnu radionicu “Čitanjem po Bosutu

 

Dana 27. listopada našu su školu posjetili poznati pisci za djecu i odrasle Pavao Pavličić i Julijana Matanović. Njihovim posjetom završen je projekt koji je pokrenula Općina Andrijaševci, “Čitanjem po Bosutu”.

Prvi dio radionice održan je na našoj seoskoj brodici gdje su nagrađeni natjecatelji,  koji su, u sklopu projekta, poslali svoje radove na natječaj za najbolju priču ili pjesmu posvećene rijekama Slavonije, pročitali svoje radove te se provozali Bosutom uživajući u lijepom jesenskom danu.

Drugi dio radionice održan je u školi. Nakon pozdravnih riječi našeg ravnatelja, župana, načelnika i voditeljice projekta, proglašeni su pobjednici natječaja  u tri dobne skupine.

U osnovnoškolskom uzrastu prvu je nagradu dobio učenik šestog razreda naše škole, Leon Vorgić, za kratku priču “Čarolija rijeke Bosut”, u srednjoškolskom uzrastu pobjedu je odnijela Vukovarka Kiara Lemac s pričom “Tok mog srca”. U skupini sudionika iznad 54 godine najboljom pjesmom proglašena   je “Dunav knjiga”, autora  Dubravka Dujića. Pobjednici ovoga natječaja dobili su priznanje i tablet koje su im uručili naši gosti književnici.

Nakon proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada uslijedio je kratki program iznenađenja u kojem smo vidjeli kratki film naših osmaša nastao prema kratkoj kriminalističkoj priči Pavla Pavličića i čuli prozne radove šestaša nastale prema knjizi Julijane Matanović, Tko se boji lika još. Nakon kratkog filma i radova, koji su oduševili naše pisce, uslijedio je dio u kojem je publika mogla postavljati pitanja našim poznatim gostima. Pitanja su podstavljale novinarke naše škole i učenici šestog razreda. Tako smo, primjerice, saznali što ovim književnicima znači spisateljski posao i kako utječe na njih, koliko im treba vremena za pisanje jedne knjige, gdje i kako crpe inspiraciju, tko ih je i kako potaknuo na pisanje.  Književnici su pohvalili ovaj projekt kojim se, u godini čitanja, promiče kultura čitanja i tako utječe na mlade generacije .Uslijedila je zahvala piscima što su nas počastili svojim dolaskom , druženje i fotografiranje.

Elena Nestić i Andreja Komarec

                               

Kategorija: